"Zorgen verdwijnen waar vertrouwen begint"

Betekenis 'VERTROUWEN'

Je hebt gezocht op het woord: vertrouwen.
ver·trou·wen (het; o)
1 geloof in iemands goede trouw en eerlijkheid

Om maar met de deur in huis te vallen: vertrouwen en wantrouwen zijn geen emoties. Iets vertrouwen of wantrouwen is een overtuiging, gebaseerd op praktijkervaringen. De emotie angst speelt een belangrijke rol in vertrouwen. Dat is namelijk de emotie die ons alert maakt op zaken die mogelijk schade veroorzaken in de toekomst. Koester je de overtuiging dat het veilig is dan vertrouw je de situatie. Ben je er van overtuigd dat het (mogelijk) niet veilig kan zijn, dan wantrouw je een situatie.
Kort gezegd: als je iemand vertrouwt dan heb je de overtuiging dat die persoon je niet zal schaden en hoef je dus niet op je hoede (lees: angstig) te zijn.

Afgelopen weken hebben wederom diverse klanten ons met het geven van een opdracht in de meest uiteenlopen werkzaamheden ons hun vertrouwen gegeven.

Het was een divers palet aan werkzaamheden, denk aan het plaatsen van volglaswanden, Taatswanden en gipswanden, gevelherstelwerkzaamheden waarbij houtrot en Trespa vervangen moest worden, het bestikkeren van een glasgevel te Huizen voor commerciële doeleinden, het herindelen van een complete kantoorverdieping, het plaatsen van brandwerende wanden en deuren bij een producent van mondkapjes tot het realiseren van een noodvoorziening voor een compleet door water verzadigde buitentrap waar de tegels loslieten.

Het is een stuk duurder geworden om een huis te (ver)bouwen

De prijs van bouwmaterialen als staal, koper en hout is hard gestegen. De vraag naar deze producten is toegenomen, en de productie kan dit - mede door corona - niet bijbenen. Bouwen en verbouwen wordt hierdoor een stuk duurder.
De productie van bouwmaterialen kwam door corona tijdelijk stil te liggen. Daarbij was volgens Madeline Buijs, econoom van ABN Amro, de verwachting dat er veel minder vraag zou zijn naar bouwen, omdat de woningmarkt door de coronacrisis zou afkoelen: "Een verkeerde inschatting, want inmiddels blijkt dat het tegenovergestelde waar is. Hierdoor sluiten vraag en aanbod niet meer goed op elkaar aan en gaan de prijzen omhoog."

Energiezuinig bouwen is duurder

Niet alleen de materiaalkosten zijn toegenomen. "Bouwen is in het algemeen duurder geworden ", zegt Piet Adema, voorzitter van WoningbouwersNL, een vereniging van woningbouwspecialisten. De bouwkosten voor een rijtjeshuis zijn volgens hem sinds 2016 met 37 procent gestegen en een appartement bouwen is 32 procent duurder geworden.
Dat komt niet alleen door hogere prijzen, maar ook doordat de regels rond duurzaamheid zijn veranderd en energiezuiniger bouwen duurder is. Daarnaast is er enorme schaarste op de woningmarkt waardoor alle partijen in de keten meer geld kunnen vragen.

Hout is populair

De prijzen van hout stijgen zo hard omdat bouwen met hout momenteel erg populair is. Het is bijvoorbeeld relatief duurzaam. Buijs: "Omdat het lichter is heb je minder CO2-uitstoot tijdens het vervoer, en het neemt ook CO2 op. Daarbij is het eenvoudig te bewerken, omdat het natuurlijk materiaal is. Ook wordt hout vaak gebruikt in prefab bouw, dus heb je minder personeel nodig." Houtskeletbouw is geschikt voor huizen, maar niet voor woontorens. Daar is in de constructie alsnog staal of beton nodig.
De populariteit van houtbouw beperkt zich niet tot Nederland, merkt ook Joost Niesten, projectmanager bij bouwbedrijf Koenen in Nijmegen, dat onder meer prefab houtconstructies produceert: "Onze gangen liggen tegenwoordig vol met hout, omdat we een voorraad moeten aanleggen. Er is echt schaarste, het schijnt dat China en Amerika veel hout nodig hebben en overal aan het overbieden zijn."

Wie gaat de prijsstijging betalen?

Door de prijsstijgingen is een bouwproject dat vorig jaar startte veel duurder geworden. En niet alleen de grondstoffen zijn in prijs gestegen, maar ook materialen die van die grondstoffen worden gemaakt. Duur hout of metaal, betekent ook duurdere pallets en schroeven. "Zo'n schroef - en daar heb je er nogal wat van nodig bij een bouwproject - gaat natuurlijk ook mee in de prijs." zegt Niesten.
De vraag is wie die prijsstijging gaat betalen. Normaliter is een prijsstijging van 1 tot 5 procent voor rekening van de aannemer, en dat wordt in de begroting meegenomen. Dat kan, omdat grote prijsstijgingen niet vaak voorkomen. Tot nu.